Jídlo a pití

Jak chutná Bali

Jídlo na Bali je velmi chutné, levnější nebo cenově srovnatelné jako v Čechách. Základem balijské kuchyně je rýže (nasi) a nudle (mie) a to buď smažené nebo vařené. Většinou se tato příloha podává se zeleninou, kuřecím nebo hovězím masem. Kombinace těchto surovin je základem tradičních pokrmů a často uvidíte, jak si na nich místní pochutnávají přímo na ulici.Pro balijskou kuchyni je typická celá řada velmi aromatického koření, jako jsou zázvor, muškátový oříšek, kurkuma, citronová tráva nebo koriandr. Chuťově si přijde na své milovník pikantního i nepálivého jídla.

  • Velký výběr jídel z ryb a mořských plodů.
  • Babi Gulig - ochutnejte místní "vepřo, knedlo, zelo". Jedná se o vepřové maso s rýží.
  • Nasi Goreng - indonéská klasika, rýže se zeleninou a kousky kuřecího masa za pár korun.
Jidlo A Piti Na Bali
Jidlo Piti Na Bali

Bufet, vyber si sám

  • Makasan Padang – Pokud se chcete stravovat jako místní, tak určitě navštivte stánky Masakan Padang, kde jsou ve výloze vystavená jídla, která byla ráno uvařená. Stačí jen ukázat na co máte chuť - nejlepší způsob, jak ochutnat mnoho místních jídel naráz a navíc za málo peněz.
  • Warung Makan – Další alternativou jsou místní warungy. Jídelny, kde se stravují místní lidé. Kde je hodně strávníků, vaří dobře. Doporučujeme zkusit.

NÁŠ TIP

Rozhodně se nebojte i pouličních stánků - polévka bakso ayam nebo kuřecí špejle přímo z grilu vás úplně dostanou.

Jidlo Piti Na Bali

Koření

  • Jedno ze základních koření balijské kuchyně jsou chili papričky, které jsou opravdu velmi pálivé. Již malé množství vás dokáže překvapit svou silou. Někdy se místo čerstvého chili používá sambal, což je pálivá omáčka.
  • Zázvor, citronová tráva, koriandr - to jsou jen některé z dalších koření, které se používají na dochucení balijských pokrmů.
  • Na Bali se ve velkém pěstuje hřebíček, který se používá nejen v kulinářství, ale také v tabákovém průmyslu. Velmi oblíbené mezi místními jsou právě hřebíčkové cigarety.
  • V oblasti Kintamani je mnoho zahrad s kořením, kde se můžete podívat a dozvědět něco víc o pěstování místního koření, čaje nebo kávy.

NÁŠ TIP

Chystáte se na Bali? Stáhněte si našeho Velkého průvodce po Bali a Indonésii ZDARMA! Dozvíte se, kam se vydat, co ochutnat, jaké jsou nejlepší pláže, skrytá místa bez turistů a mnoho dalšího. Ke stažení zde.

Jidlo Piti Na Bali

Kurzy vaření Ubud

Kurzy vaření doporučujeme všem, kdo rádi jedí, rádi s přípravou jídla experimentují nebo se chtějí dozvědět něco víc o balijské kuchyni. Je to příjemný zážitek, když na konci dne ochutnáte pokrmy, které jste se během kurzu naučili připravit a ještě k tomu si novou dovednost můžete odvézt domů. Rádi vám pomůžeme a poradíme, kde a jaký kurz během vaší dovolené absolvovat.

 

  • Pokud máte rádi vaření, tak Ubud je to správné místo. Celoročně sem přijíždějí kuchaři z celého světa, aby se od balijských mistrů naučili něco víc o zdejší kuchyni.
  • Každý den jsou organizovány jednodenní i vícedenní kulinářské kurzy.
  • Naučíte se vařit tradiční balijská jídla a používat místní koření.
  • V Ubudu se také každoročně pořádají několikadenní festivaly jídla (Food Festival).
Jidlo Piti Na Bali

Balijská jídla

  • Mie/Nasi goreng- smažené nudle/rýže s kousky masa, zeleninou, vajíčkem a krupukem. Téměř národní jídlo podávané k snídani, obědu i večeři.
  • Nasi campur- vařená rýže s trochou zeleniny, masa a ryb, ke které se podává krupuk (rýžový suchar často s krevetovou příchutí).
  • Gado- gado- dušená zelenina podávaná s ostrou burákovou omáčkou (pecel).
  • Ayam goreng- smažené kuře s rýží a pálivou omáčkou.
  • Babi guling- prase na rožni, které se připravuje během největších náboženských oslav.
  • Soto ayam- kuřecí polévka se zeleninu a zázvorem.
  • Bakso- silný vývar s rýžovými nudlemi a masovými kuličkami.
  • Saté Ayam- grilované kuřecí maso na jehle.
  • Velká nabídka ryb a mořských plodů. Pepes ikan- ryba dušená v banánovém listu a další.
  • Betutu bebek- pomalu uzená kachna.
  • Bubuh injin- pudink z černé rýže se sladkým kokosovým mlékem, ovocem a strouhaným kokosem.
  • Beef rendang- Rendang je pokrm indonéské kuchyně, původní recept pochází od národa Minangkabaů, kde se podává jako slavnostní pokrm při svatbách nebo oslavách ukončení ramadánu.
  • Ayam kecap manis- kuřecí maso se sladkou sojovou omáčkou.

NÁŠ TIP

Vegetariáni - na Bali se bez problémů a skvěle najedí i vegetariáni. Tofu a sóju mají ve většině restaurací a skoro všechny pokrmy nebo polévky lze připravit i bez masa. Zkuste Nasi goreng vegetarian, Cap cay (zelenina s jemnou omáčkou) nebo Gado gado.

Břišní tyfus

Přenáší se zejména kontaminovanou vodou (viz Pitná voda na Bali) či jídlem. Mezi základní pravidla patří pít pouze balenou vodu a stravovat se pouze v prověřených podnicích. Jednoduché pomůcka, která Vám pomůže vybrat tu správnou restauraci, říká, že je vhodné jíst tam, kde je pořád plno zákazníků. Vyhýbejte se jídlu, které viditelně leželo delší dobu na slunci. Při dodržování základních pravidel a hygienických návyků je pravděpodobnost nákazy velice malá.

K příznakům této nemoci patří:

 

  • vysoká horečka,
  • bolesti břicha a hlavy,
  • průjem,
  • červené skvrny po těle.

Před cestou do Indonésie zvažte očkování proti břišnímu tyfu- očkuje se nejpozději dva týdny před odjezdem.

NÁŠ TIP

Při různých nemocech či střevních potížích je velkým rizikem dehydratace. Je tudíž důležité mít vždy po ruce rehydratační roztok, který je potřeba vypít, a to i když zvracíte. Rehydratační roztok můžete zakoupit ještě před cestou, v místních lékárnách nebo si jej v případě nouze jednoduše sami vyrobit. Stačí smíchat osm čajových lžiček cukru se lžičkou soli v jednom litru vody. Při přetrvávajících a silných bolestech vždy vyhledejte lékařskou pomoc.

Garant destinace

Ada Tzoneva specialistka na Bali a Indonésii vám ráda poradí

+420 737 958 960

+420 226 633 912

indonesie@ckgo2.cz

Voda na Bali

  • Voda z kohoutku není pitná!
  • Pitnou (balenou) vodu koupíte všude v obchodech.
  • V některých hotelech teče studená i teplá voda, ale standardem v levných ubytovnách je voda studená.
  • Existují další způsoby, jak vodu z kohoutku upravit, abyste ji mohli bez obav pít, a to zejména za použití různých filtrů (k sehnání v obchodech s outdoorovým vybavením) či tablet (jež můžete zakoupit v lékárnách).
  • Vodu můžete případně také převařit. Tato metoda však není vždy úplně praktická a také ne vždy touto cestou stoprocentně zahubíte všechny škodlivé mikroorganismy.

NÁŠ TIP

Na Bali nikdy nepijte neupravenou kohoutkovou vodu, která může být kontaminovaná. Vždy pijte pouze vodu balenou, kterou zakoupíte v každém obchodě.

Jidlo Piti Na Bali

Nápoje

Kromě vody,(kterou doporučujeme pít pouze balenou) musíte na Bali ochutnat čerstvé džusy a nealkoholické míchané nápoje.

 

  • Čerstvé džusy- zkuste různé kombinace ovoce. Mango je však nejlepší! :-)
  • Kelapa muda (mladý kokos)- voda z kokosu je skvělá, zdravá a osvěžující.

Alkohol na Bali

Alkohol je možné koupit v supermarketech nebo v restauracích, ale počítejte s tím, že je velmi drahý. Nejpopulárnějším alkoholem je místní pivo Bintang. Na Bali narazíte i na místní pálenku Arak vyrobenou z rýže či palmové mízy. Na Bali a ve větších indonéských městech lze sehnat téměř jakýkoliv alkohol, počítejte však s vyšší cenou, než je v ČR.

Do Indonésie si můžete přivézt 1 litr 40% alkoholu na osobu. Na letištích občas dochází k namátkové kontrole.

 

  • Pivo Bintang - cca 45 CZK (velké, v supermarketu).
  • Víno Hatten či Plaga (není moc kvalitní) - cca 130 CZK sklenička v restauraci.
  • Australské víno Hatten- cca 160 CZK sklenička v restauraci.
  • Místní pálenka Arak- cena je různá podle lokality a kvality, buďte opatrní.
  • Koktejly v restauracích- cca 170 CZK, občas použití místních lihovin.

NÁŠ TIP

Pokud míříte za zábavou nesmíte vynechat nejrázovitější a nejživější podnik v Sanuru- bar Casablanca. V oblibě jej mají zejména cizinci, kteří zde dlouhodobě žijí, ale také surfaři a potápěči. Největším lákadlem je páteční pivo zdarma!

Pivo

  • Mezi nejznámější patří indonéské pivo Bintang. Pivo je plzeňského typu a je k prodeji v licencovaných restauracích a v samoobsluhách. Má 5% obsah alkoholu.
  • Ceny piva Bintang - malé pivo, třetinku, seženete od 16 tis. IDR (28 CZK), velké pivo (0,66 litru) za přibližně 28 tis. IDR (45 CZK). Pozor, v restauraci je dražší a často bez daně, pak si přičtěte k ceně dalších 10 až 20 procent za daně, které se účtují navíc.
  • Ostatní piva - další jsou rozšířené Heineken, Carlsberg, Bali Hai, Ankor, Singaraja, Guiness a St. Miguel.
  • Primátor na Bali - pro milovníky českého piva se dováží pivo Primátor, je k dispozici ve velkem supermarketu Pepito na hlavní silnici v Canguu. Stojí 109 tis. IDR, něco kolem 200 CZK.

Jak si pivo užít nejvíc - v restauraci pivo často nalévají přímo před vašima očima, po skle, bez pěny. Chcete-li správně vychlazené pivo, stačí říci DINGIN. Velké pivo je BESAR, malé KECIL. V restauracích mají často HAPPY HOURS pozdě odpoledne, kdy obvykle dostanete 3 piva za cenu dvou.

 

často kladené otázky

 

Je indonéské jídlo velmi pálivé?

Jestliže nemáte rádi pálivé jídlo, nejezte sambal, místní pálivou omáčku. Při objednání řekněte obsluze, že chcete nepálivé jídlo - Tidak Pedas.

 

Čeho se mám v indonéské kuchyni vyvarovat?

Nejezte v restauracích, kde nikdo není. Pozor na přesmažené jídlo z ulice. Buďte ze začátku zdrženlivý v používání pálivých omáček. Nepijte vodu z kohoutku.

 

Kolik je standartní spropitné v restauraci?

5-10 procent.

 

Jak poznám, zda restaurace účtuje navíc tax a servis tax?

Informaci musí mít restaurace uvedenou v menu, případně se zeptejte čísníka, zda jsou ceny "plus plus".

 

Je výhodnější se stravovat v restauraci nebo si vařit sám? Co all inclusive hotely?

Ceny potravin na Bali v supermarketech jsou velmi vysoké. Vařit se určitě nevyplatí. Většina indonéských restauracích je velmi cenově dostupná. Na Bali je velmi málo hotelů, které nabízejí all inclusive programy. Jestliže ano, neočekávejte, že dostanete  kvalitní alkoholické nápoje. Jídla je hodně, ale je standartizované.

Více otázek
AKTUÁLNĚ