Jídlo a pítí | Bali a Indonésie, Cestování Bali

Jídlo a pítí

Česky

Balijská kuchyně

Základem balijské kuchyni jsou rýže (nasi) a nudle (mie), a to buď smažené, nebo vařené. Většinou se podávají se zeleninou, kuřecím nebo hovězím masem a do toho je ještě někdy zamíchano i vajíčko. Tyto pokrmy jsou tradiční a často uvidíte, jak si na nich místní pochutnávají přímo na ulici.

Balijská jídla

Mie/Nasi goreng — smažená rýže (nasi) nebo nudle (mie) s kousky masa nebo zeleninou. Téměř národní jídlo — k snídani, k obědu nebo k večeři.
Gado-gado – kousky masa / zeleniny v omáčce z burských oříšků.
Ryby – na pobřeží je velký výběr rybích restaurací. Výběr ryb je velký – dourada, tuňák, Red Snaper, mahi-mahi a mnoho dalších. Většinou jsou připravované na grilu s tradičními balijskými omáčkami a jsou vždy zaručeně čertsvé.
Babi Guling – nebo-li prase na rožni je jídlo, které se připravuje během největších náboženských oslav.

NÁŠ TIP
Posezení v Jimbaranu přímo na pláži ve spojení s vynikající rybou Vám zaručí nezapomenutelný večer.

Ovoce rambután

Nápoje

Džusy – na Bali je velký výběr ovoce, a proto jsou čerstvé ovocné džusy velmi oblíbené. Nebojte se experimentovat s exotickým ovocem a ochutnejte například dragon fruit, avokádo, papáju, mango, guave či chlebovník.

Alkohol – alkohol je na ostrově o dost dražší než u nás, ale místo toho můžete ochutnat místní pivo Bintang nebo míchané nápoje s arakem, což je místní 40% pálenka z rýže. Na Bali se také vyrábí víno, které se sice nedá srovnát s tím zahraničním, ale stojí za ochutnání.

Vegetariáni na Bali

Vegetariáni na Bali

Na Bali se bez problémů najedí i vegetariáni. Tofu a sóju mají skoro ve většině restaurací a skoro všechny pokrmy nebo polévky lze připravit i bez masa.

Koření

Jedno ze základních koření balijské kuchyně jsou čili papričky, které jsou opravdu velmi pálivé a již malé množství Vás dokáže překvapit. Někdy se místo čerstvého čili používá sambal, což je pálivá omáčka. Zázvor, citronová tráva, koriandr - to jsou jen některé z dalších koření, které se používají na dochucení balijských pokrmů.

Kurzy vaření Ubud

Kurzy vaření doporučujeme všem, kdo rádi jedí nebo s jídlem experimentují či se chtějí dozvědět něco víc o balijské kuchyni. Je to opravdový zážitek, kdy na konci dne ochutnáte pokrmy, které jste během kurzu připravovali, a ještě k tomu budete vědět, jak si je doma připravit. Rádi Vám pomůžeme a poradíme, kde a jaký kurz absolvovat.